Maja reagerar på: "Kristna Värdepartiet"

JAG BLIR SÅ UPPRÖRD! UPPRÖRD UPPRÖRD UPPRÖRD UPPRÖRD. 
 
Det har tydligen startats ett nytt parti i Sverige. De kandiderar till riksdagen och kallar sig "Kristet värdeparti". 
"Kristet" alltså..? Intressant. 
Samtidigt är partiets viktigaste valfråga att bevara och aktivt återinföra de samhällsstrukturer som bland (mycket) annat innebär att minst 70 000 kvinnor dör och att miljontals andra kvinnor får allvarliga men varje år. De vill göra aborter olagliga. 
Att minska mödradödligheten och barnadödligheten är två av FN's åtta milleniemål. Dessa mål har FN's medlemsländer gått med på att aktivt arbeta för att uppnå senast 2015. 13% av de kvinnor som dör i samband med graviditet eller förlossning dör på grund av osäkra, illegala aborter. I Afrika söder om Sahara är den andelen ännu större: 30-40%. Det görs närmare 20 miljoner osäkra aborter varje år. Enligt RFSU dör 1000 kvinnor om dagen till följd av detta. De som utför aborterna är kvinnor som ser aborten som en sista utväg vid en oönskad graviditet och i förskräckligt många fall är graviditeterna är orsakade av att kvinnorna blivit våldtagna.
 
"Abortförbud i ojämställda, ojämlika länder är förmodligen den grövsta formen av dubbelbestraffning mot kvinnor." skriver den kristne socialdemokraten Peter Weiderud i ett VÄLDIGT läsvärt blogginlägg här. Världen är inte jämställd. Sverige är inte ett jämställt land. Vi har, enligt Gud, ingen rätt att döma varandra. Därför kan vi inte hävda att det är kristet att förbjuda aborter. 
 
Förstå mig rätt: jag tycker att abortfrågan är viktig och förespråkar inte att man ska abortera foster hur som helst; jag anser verkligen att liv är en gudomlig gåva! Det vore fantastiskt att leva i en värld där aborter inte behövdes!
Det jag säger är att vi kristna har fått i uppdrag från Gud själv att ta hand om hans skapelse - att värna alla människors rätt till ett gott liv. Ingen ska längre vara jude eller grek, slav eller fri. Lärljungarna ska dela vad de äger så alla får vad de behöver. Vi ska älska våra nästa. Vi ska inte döma och bestraffa varandra. Vi ska inte kasta den första stenen. 
 
I en värld där ansvaret för barnafödande och -uppfostrande delades lika mellan män och kvinnor, där samtycke var standardvillkor för sex och där levnadsstandarden kunde garantera bästa förutsättningar för att tillgodose alla individers behov skulle den här diskussionen inte finnas. 
 
Vi lever inte i det samhället idag. 
Därför måste vi arbeta för att öka möjligheten till säkra aborter världen över istället för att tabubelägga detta gigantiska problem, i tron att om vi pular in problemen under mattan så kommer de sluta existera. (Kvinnor har i alla tider hittat sätt av avsluta oönskade graviditeter oavsett om de varit på ett säkert sätt eller inte. Problemet kommer kvarstå.) Parallellt med detta måste vi inse att vägen till att minska antalet aborter är genom ökad tillgång till kunskap om sexuella relationer och preventivmedel och - ABSOLUT VIKTIGAST - att se till att män också axlar ansvaret för sexuella relationer och reproduktion!
 
"Kristet värdeparti" är inte ett kristet parti. Det kan, måhända, vara ett parti som utgörs av många kristna personer, men det är inte ett parti som har rätt att ta patent på vad som är en kristen partiståndpunkt eller ej. Jag är kristen och håller ABSOLUT INTE med i detta nybildade partis åsikter. Jag tycker att deras agerande går att jämföra med när USA eller andra länder och grupper för krig "i Guds namn" - och jag blir så ARG. Det är klart att färre kommer till tro när vad som är "kristet" inte längre är vad Jesus talade om:
 
Alla skall förstå att ni är mina lärjungar om ni visar varandra kärlek. Joh. 13:35
 
Kärleken är lagen vi ska följa och att försätta ännu fler kvinnor i omöjliga, livshotande situationer som samhällets förtryckande strukturer försatt dem i är inte att visa kärlek. Tvärtom. 
 
Jag kommer inte rösta på Kristet Värdeparti i riksdagsvalet. Jag kommer rösta med hjärtat - rött och till vänster. Det är mitt sätt att visa kärlek. 
 
-----------------
MINA KÄLLOR:
Om det parti som smutsar ner Jesus namn genom icke-kristna metoder:http://www.kristnavardepartiet.se
1 Bjarte Edvardsen:

skriven

Jag tycker det är ett jätteviktigt och jättesvårt tema som du tar upp och som jag nu här mitt i natten inte klarar sluta tänka på. Därför denna kommentar på ditt blogginlägg.

Jag tycker såhär om människors rättigheter: En ofödd människa bör ha samma rättigheter som en född människa. Den viktigaste rättigheten för en människa bör vara rättigheten att leva. Ingen annan människa bör få bestämma om en människa ska få fortsätta att leva eller inte, vare sig den människan är född eller inte.

Att våldtäkter används, och har använts, som en del av krigföring i afrikanska länder är ett fruktansvärt faktum, och lika fruktansvärd är självklart varje våldtäkt var den än begås. Det är ett stort elände och det skapar en stor sorg inuti mig, helt enkelt.

Jag håller 100% med dig om att det bör göras mer för att förebygga och förhindra oönskade graviditeter.

Det kluriga är: Ska omständigheterna för hur ett nytt människoliv blir till påverka hur man ska tänka kring värdet av den nya människan och dets rättigheter till att leva? Nej, jag tycker inte det, eftersom jag tycker alla människor har lika stor rätt att leva och eftersom den ofödde människan inte kunde påverka omständigheterna. Men jag tycker precis som du att det är ett jättestort problem att väldigt många kvinnor, särskilt i konfliktområden, får stora problem med tanke på själva omständigheterna både innan, under och (eventuellt) efter graviditeten. Självklart är det ett stort problem.

Jag tycker att det är viktigt att kunna ha två olika tankar i huvudet samtidigt. Och i denna diskussion, just dessa: 1. Det finns stora problem i denna värld som vi behöver göra något åt. 2. Alla människor bör ha lika rättigheter till att leva.

När jag har dom två olika tankarna i huvudet samtidigt drar jag inte slutsatsen att vi behöver öka möjligheten till aborter världen över, som du tycker, eftersom då faller den andra tanken totalt bort. Men som jag skrev i början så är det ett jättesvårt tema och jag vill tacka dig för att du skrev så engegerat och fick mig att sitta här en timme mitt i natten och reflektera ännu mer kring det.

Vänlig hälsning en annan kristen socialist och din vän,
Bjarte

Svar: Du är klok Bjarte och jag håller med i vad du säger om varje människas rätt till liv!

Jag vill förtydliga mitt resonemang kring behovet av möjligheter till säkra aborter: Verkligheten är att det idag sker "x" antal aborter. Av dessa aborter är "y" säkra, medicinska och "z" osäkra och icke-medicinska. (x=y+z) Utfallet i alla aborter (y och z) är att 1 människa (fostret) dör.
Samtidigt är utfallet i z att även mödrarna utsätter sig för livshotande risker som i många fall blir fatala - ytterligare 1 liv hotas, och sannolikheten att utfallet blir att 2 liv går förlorade är stora.
I y är riskerna mindre fatala för mödrarna, vars liv och hälsa (både fysiskt, men också mentalt genom bl.a. professionell konsultation) kan räddas. Här räddas 1 av 2 liv.

Det jag menar är alltså inte att vi ska öka antalet aborter i världen; x's värde ska inte öka. Jag menar att vi måste öka möjligheten till säkra aborter för att göra z < y (färre osäkra aborter än säkra aborter) inom ramen för x.
Målet med satsning på säkra, legala aborter är att z ska minska så mycket att vi så småningom har x = y, dvs. alla aborter som utförs är säkra och vi räddar 1 av 2 liv, istället för att förlora 2 liv.

Parallellt med detta ska vi arbeta för att minska värdet av x; strävan är att inga aborter ska behöva genomföras; x=0. Metoder för att nå dit är bland annat utbildning och arbete för jämställdhet, som jag nämnt ovan.
Idag är dock x's värde betydligt högre. Enligt http://www.worldometers.info/abortions/ har det skett 13,5 miljoner aborter i världen detta år, och räknaren fortsätter ticka uppåt.

Jag önskar, liksom du, att den ska sluta ticka. Det kommer den inte göra om vi undviker att ta ansvar genom att bara kalla problemet "illegalt".

Alltså: vi behöver arbeta för att öka möjligheten till säkra aborter världen över för att rädda de liv vi kan, medan vi arbetar aktivt för att skapa ett samhälle där alla liv räddas!

(Vill också passa på att nämna att våldtäkt som systematiskt vapen är vanligt i konflikter världen över. I Afrika finns, som du nämner, förskräckliga exempel på detta, men även i Europa sker det. Kriget på Balkan är ett fall i Europa där detta uppmärksammats och FN uppskattar att uppemot 50 000 våldtäkter begicks under den konflikten.
I många kulturer är också våldtäkt inom äktenskapet vanligt och ses som legitimt och legalt, eftersom att ingå äktenskap inkluderar att vara sexuellt villig. Ett annat argument för det är att vad som sker i hemmet tillhör den "privata sfären" och det ska staten inte blanda sig i. Detta kan man bland annat läsa om på Dagens hemsida: http://www.dagen.se/nyheter/-men-53-lander-tillater-valdtakt-i-aktenskapet/
Här finns massor att göra för att förhindra att aborter sker!)
maja

2 Samira:

skriven

Välskrivet kring ett viktigt ämne. Håller med om att vi inte kan skjuta på problemet genom att illegalisera aborter så länge världen ser ut som den gör. Blir så frustrerad på grupper som hör anspråk på att stå för "kristna värderingar" på det sättet - speciellt när det finns så mycket annat man hellre borde lägga krut på enligt mig.

Kommentera här: